Tæt på: Kamilla Sølvsten Sigh

Den første i serien Tæt på, I skal møde, er Kamilla Sølvsten Sigh.

Kamilla er kvinden bag Sighs.dk, som er en nyopstartet virksomhed, der forhandler de mest funky, nichede julekugler i former som er – ja, alt andet end runde i hvert fald. Der er ikke den genstand i verden, Kamilla ikke kan forvandle til en julekugle, og har man de rigtige (jule)briller på, kan inspirationen hentes alle vegne.

I skal møde Kamilla, fordi hun ganske enkelt er mega sej. Èn ting er at stifte virksomhed, men Kamilla har gjort det sideløbende med en anden, et travlt familieliv med mand og to børn på hhv. 14 og 10 år og så i en alder af 43 år. Hun har valgt julekuglen – et meget nichet og nørdet område, som vi juletosser er helt vilde med.

Jeg har taget mig en snak med Kamilla om det lille, nye hjertebarn, hun har fået i familien. For Sighs har stadig sin første fødselsdag tilgode og – endnu vigtigere – går pt sin første juletid i møde. Men hvordan giver man en helt ny virksomhed luft under vingerne, og hvordan filan kommer man overhovedet på sådan en julet idé som uddannet medieøkonom, tidligere arbejdende på et forlag og så med en væsentlig anden baggrund i rygsækken?

 sigh

NN: Fortæl hvordan Sighs blev til.
KSS: Jeg har, siden jeg var en lille pige, elsket julen, hvilket helt sikkert er min mors fortjeneste. Hun formåede at skabe en magi omkring årstiden, som altid har fulgt mig. Specielt siden, jeg selv fik børn, har det været vigtigt for mig at skabe vores egne juletraditioner.

De seneste år har jeg – udover vores sommerferie-julekugle-minder – nok startet en lille samling af specielle julekugler. Sidste år greb fetichen for alvor om sig. Min søster blev min julekugleallierede og sammen fandt vi den ene kugle skønnere end den anden – på udenlandske hjemmesider. Faktisk var det min mand, der foreslog mig, hvorfor pokker jeg ikke selv begyndte at forhandle julekugler, når nu jeg alligevel brugte så meget tid på at købe dem. Så lige inden nytår sidste år, købte jeg domænet sighs.dk.

Derefter begyndte min research, og jeg fandt ud af, at det primært er i Polen, de allersmukkeste julekugler produceres. Polen har en mangeårig tradition for fremstilling af juleornamenter, på polsk ’bombki’ eller på dansk julekugler. Jeg har nøje udvalgt hver enkelt julekugle og har flere leverandører, men fælles for dem alle er, at de er mundblæste af glas og håndmalede.

Jeg står selv for alt vedrørende Sighs, dog med én undtagelse: min mand, som har lavet hjemmesiden og derudover er en uundværlig sparringspartner. Alle beslutninger, drift, indkøb mv. står jeg selv for.

 

NN: Hvad skal man have i tankerne, hvis man overvejer at starte sin egen virksomhed?
KSS: Hvis jeg kan, kan alle. Du skal ikke være nogen bestemt type. Selvfølgelig er jeg jo pr. definition iværksætter, men jeg elsker tryghed, nærvær, familie, frihed og er i virkeligheden ikke typen, der kaster mig ud på dybt vand. Men jeg havde brug for at prøve noget nyt, at bevise noget for mig selv, at identitetopbygge og at blive arbejdspassioneret. Dertil skal det siges, at intet kunne have ladet sig gøre, hvis ikke min mand bakkede mig op.

Arbejdsbyrden? Mine tanker arbejder hele tiden, og min computer bliver brugt på alle tider af døgnet. Jeg forsøger at arbejde mest, mens mine børn er i skole, men der går aldrig en aften, hvor jeg ikke laver noget arbejdsrelateret. Enten i RADONdanmark (red: Kamillas andet firma) eller med Sighs. Det er sådan, jeg kan lide det. Ofte får jeg heldigvis hjælp af min store datter, som er firmaets SoMe ekspert, min yngste datter kommer med gode idéer, og min mand er jo min samarbejdspartner og programmør.

 

raket

NN: Nu er Sighs jo stadig et forholdsvis nyt brand. Men hvad har været din hidtil største udfordring i forbindelse med det?
KSS: At tro på det. Og bevare troen på det. Jeg har en temmelig stor selvtillid, men har altid døjet med mit selvværd, hvilket bestemt ikke arbejder for og med mig hele tiden.

 

NN:… Og hvad har været den bedste oplevelse?
KSS: Uden sidestykke alle de vidunderlige tilkendegivelser jeg får fra mine følgere på instagram og fra alle ’de rigtige’, der er indflydelsesrige i branchen. Det er som vand på min mølle og giver mig troen på, at der er en grund til, jeg er her nu. Og så utvivlsomt den stolthed, jeg føler over, at jeg – og kun jeg – har opbygget Sighs til den profil, firmaet har. Sighs er mit værk. Sighs er min drøm, som, jeg inderligt håber, dur – også om 1, 2, 5 år.

 

NN: Man kan vel godt argumentere for, at julekugler udformet som rosenkål, papegøjer og champagneflasker er lidt af et nicheområde. Hvilke overvejelser har du gjort dig om det?
KSS: Ja, utvivlsomt er mit nøje udvalgte sortiment en niche. En niche som slet ikke alle forstår. Og sådan er det jo heldigvis med nicher, men samtidig er der en julekugle til de fleste af os: en matcha the til den sunde veninde, en Bordeaux til din far, en campingvogn til E45-typen eller et drivhus til farmor med de grønne fingre. Tendensen i vort samfund afspejles i forskelligheden. I ønsket om at være unik og særlig. Og det er netop noget af det, mine kugler kan.

Jeg elsker hver og én af mine julekugler; jeg elsker nicher og alt det anderledes og personlige. For mig er der ingen nerve eller puls i at komme ind i en kæde-interiør-butik, som i vid udstrækning er magen til den forrige. Jeg ville i sandhed også synes, det var kedeligt, hvis vi alle sammen kunne lide mine tossede julekugler.

I Sighs sælger jeg unikke julekugler til alle dem, der kan lide dem. Alle, der synes, de er skægge; dem der samler og andre juletosser som mig selv. Jeg nægter ganske enkelt at sælge julekugler i metermål. Varerne på Sighs må og skal være unikke. Fint dekorerede, runde julekugler kan man købe andre steder.

 

NN: Hvad betyder det for dit arbejdsliv at være ejer af et sæsonbaseret brand, som jeg forestiller mig, at Sighs er?
KSS: Sighs er så nyt, at jeg endnu har min første sæson til gode. Men vores familievirksomhed, RADONdanmark, er også sæsonbaseret, hvilket betyder, at man arbejder rigtigt meget og intensivt i ca. halvdelen af året. Den anden halvdel har man tid til at fordybe sig i andre idéer og hente ind på andre områder. Det er et vilkår, jeg har taget med i mine overvejelser og vil se, om jeg måske kan rette op på med andre og nye tiltag. Også arbejdsopgaverne er forskellige over årets måneder: varesortiment, indkøb, PR, brandopbygning, SoMe, salg. Fokus flyttes for hver måned, vi nærmer os den store forløsning: julefesten.

guitar

 

NN: Hvad er visionerne for Sighs og for Kamilla jobmæssigt?
KSS: Min drøm har altid været at importere lækkert boliginteriør og loppefund fra Frankrig, Kina, Murano mv. og så mikse det med alle de ekstremt seje, danske deco brands, der findes. Jeg ved, jeg ville kunne lave en skøn butik med fantastiske varer – naturligvis med juleafdeling, der holder åbent hele året. Det er selvsagt.

Lige nu er mit første mål at få solgt en hulens masse julekugler, så jeg også har en forretning til næste år – og måske kan udvide Sighs med andre produkttyper. Det hele er så nyt for mig, så jeg har ingen begrænsning udover det økonomiske. Jeg ser, hvorhen min mavefornemmelse bringer mig. Drømmen er ikke at blive fri for at arbejde selv i tilfælde af, at Sighs skulle gå hen og blive så stort. Absolut ikke. Det her er min hobby – en del af det, der gør mig glad.

 

NN: … Og fortæl mig så, hvad det så er, de kan, de dér julekugler?
KSS: Julekugler er godt humør og brede smil i julekugleform! Jeg elsker at finde præcist den kugle, jeg har drømt om, og er vild med at gøre mennesker glade med mine fund. Jeg elsker de delikate farver, detaljerigdommen, det glamourøse, det ekstravagante og det glitrende, som alle figurerne på sin vis har.

Sighs er min legeplads, som har åbnet mine øjne for, at julekugler er SÅ meget mere end kun til jul. Julekuglerne er min passion, og jeg føler mig så heldig, at jeg har fundet en måde at udleve min egen stemning og stil på. Det er en stor tilfredsstillelse.

 julekugler

Spas og løjer:

 • Kælenavn(e)? Min søster kalder mig Mul, og min mand kalder mig bl.a. Åsti
 • Hvor i landet holder du til? Århus
 • Hvad ville du være, da du var lille? Jeg kan ikke huske noget, jeg tænker tilbage på, men jeg gad rigtig godt, jeg ville have været pølsemand, ligesom min mand ønskede sig. Det, synes jeg, er målrettet på en fed måde.
 • Du har tøjkrise. Hvad bliver altid din redning? En skjorte, sorte bukser og sneaks
 • Hvor ville du sætte dig, hvis du var en flue på væggen? I mine børns klasselokaler
 • Hvad bruger du (for mange) penge på? Tasker, bøger og samleobjekter – såsom julekugler og andet med lækre farvesammensætninger
 • Hvem ville du gerne møde face to face? Jeg kan ikke komme på nogen, jeg ikke kender på forhånd, som jeg ville have lyst til at mødes med face to face. Jeg er ikke ret god til small talk og ville helt sikkert hurtigt føle mig forkert tilpas. Men altså, jeg elsker hurtige, rappe, kække, grove bemærkninger, så Anders Matthesen kunne være et bud – også fordi han selv har noget skrøbeligt, genert eller usikkert over sig, som jeg helt sikkert ville kunne relatere til.
 • Yndlingsemoji? Her er jeg faktisk ret passioneret og meget had/kærlighedsbevidst. F.eks. hader jeg be-be hænderne 🙏🏽 (altså hvor meget buddhist er du?!) og de der aber, der minder om porcelænsfigurerne ‘De fire piner’ 🙈🙉🙊🐵. Alt stritter på mig, når jeg ser dem blive brugt. Jeg elsker emojis og en elskling er klart 💩🔫. Så er der virkeligt tale om en giga lortesituation. 😂 er også en favorit. 😎 er bare too cool for school eller 😐, synes jeg også, er ret fed.
 • Guilty pleasure? IS! Jeg er den eneste, jeg kender, der kan spise 6-8 Kæmpe Eskimoer ml. kl. 23-00 en alm. tirsdag (i sengen). Og så en virkelig pinlig ting: jeg spiller Hay Day 💩🔫
 • Yndlingsby? Saltzburg. Virkelig en smuk, overraskende og fin by, som vi overnattede i denne sommer på vej hjem fra sommerferie. Også købte jeg jo naturligvis en Mozartkugle som julekugle. To fluer…
 • Er der en restaurant/café, du kan anbefale? Nææ…
 • Yndlingsårstid? Efterår
 • Hvad er du god til? At få ting ordnet og effektueret
 • Hvad vil du gerne blive bedre til? At være tilstede og lægge telefonen fra mig
 • Hvad er den bedste gave, du nogensinde har fået? Min vielsesring
 • Har du et kendis crush? Altså ikke i skrivende alder, men der har været mange op gennem 80-90’erne: John Taylor fra Duran Duran, Jokeren aka Jesper Dahl, Nikolaj Steen – og helt sikkert hundredevis af andre (bad) boys
 • Hvis du var en julekugle, hvilken én var du så? Flodhesten eller hvalrossen. Der er klart noget meget kluntet over mig – lidt som en elefant i en julekuglebutik.

kamilla

Find Kamilla og hendes gakkede julekugler på Sighs.dk eller på instagram

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Scroll til toppen