RECIPE: GROFT RUGBRØD MED FRØ OG KERNER

Okay – godt ser det ud, men det blev altså ikke nogen succes. Bestemt ikke! (Dårlig reklame,  I know.) Men jeg syntes, resultatet så, så lækkert ud, og jeg er sikker på, at det var blevet en succes, hvis jeg rent faktisk havde fulgt opskriften, haha! Som I kan se i opskriften, skal dejen hæve af flere omgange, og jeg glemte den liiiiige en dag eller tre – hvilket resulterede i en surdej med tryk på sur! Jeg er sikker på, at jeg skal forsøge mig med den igen, at jeg skal følge opskriften og at jeg nok skal brillere med en succes-surdej … one day. I mellemtiden har jeg fundet en anden interessant (læs: nemmere) dej, som ikke er surdej og ikke skal hæve i ufattelig mange omgange. Den skal også prøves – snart. Anyway, her er opskriften til surdejsrugbrødet.

Mængde: 1 rugbrød


Ingredienser


 • 7,5 dl vand

 • 1 spsk groft salt

 • 2 spsk flydende honning

 • 300 g knækkede rugkerner

 • 150 g hørfrø

 • 50 g sesamfrø

 • 100 g solsikkekerner

 • 100 g græskarkerner

 • Ca. 500 g groft rugmel

 • Ca. 100 g groft speltmel

+ ca. 50-100 g groft rugmel


Fremgangsmåde


 • Dag 1: Rør en surdej af vand, honning, salt samt alle frø og kerner. Tilsæt rugmel, indtil dejen er som lind havregrød

 • Kom speltmel i, til dejen er som fast havregrød. Læg et fugtigt klæde over skålen

 • Lad dejen hæve natten over ved stuetemperatur


 • Dag 2 (morgen): Tag en surdej fra af dejen til næste bagning (ca. 2 dl som opbevares i et syltetøjglas i køleskabet)

 • Rør herefter 50-100 g rugmel i din oprindelige dej, og ælt dejen godt igennem

 • Smør en 1½ L rugbrødsform, og kom dejen heri. Prik huller i overfladen med en gaffel, så der kan trænge luft op.

 • Stil dejen til efterhævning hele dagen eller i hvert fald i 6 timer


 • Dag 2 (aften): Prik overfladen med en gaffel, og stil rugbrødet i en 150 graders varm ovn. Efter 20 min. tages brødet ud og pensles med smeltet smør

 • Efter 2½ time tages brødet ud af formen og bager færdigt ca. ½ time. Lad det afkøle, og pak det svagt lunt ind i alufolie 


Tip: Kan nedfryses og evt. skæres i skiver inden!


P.S. Hvis nogen forsøger sig med dejen, og det bliver en succes, vil jeg meget gerne vide det, haha!

  Skriv en kommentar

  Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

  Scroll til toppen